Även om du inte tänker dig en karriär inom skrivande, behöver du ändå struktur och disciplin för när du skriver, så att du skriver. Skrivandet är en en form av mental hygien och precis som för att hålla fysisk sjukdom stången, behöver du spränga in skrivandet i ditt liv. Det vill säga skrivande som är givande. Du kanske har ett jobb där du producerar tusentals nedslag per vecka i form av rapporter, men det har inte samma funktion.

När vi skriver för själafrid, är det inte mängden som räknas. Det är att sitta still och låta livet komma emot en. Då kan en halvtimmes reflektion mynna ut i en enkel haiku som får hela ens värld att rista:

Soltak efter nattvak
Vildvinet klöser väggen

Varför släppte du?

Skapa lustzoner

Hitta din skrivplats i livet. En fåtölj hemma, ett livligt café, biblioteket. Precis som otäcka minnen kastar sig över en när man hör en melodi eller känner en doft, kan man prajma hjärnan att direkt komma i skriv-tillstånd. Själv ha jag alltid samma pianoskiva på Spotify på. När den första takterna går igång så är det skrivtajm!

Låtar med text upplever jag störande, men musiken blir en mjuk matta som gör att det är lättare att hålla fokus.

Doftsinnet är också bra att lura sig själv med. Med exempelvis ett doftljus med apelsindoft varje gång du skriver, lär du dig snart att förknippa skrivande och ljuset och du får snabbt inspiration.

Egentligen handlar det inte om att sitta i långa sjok, utan att få in skrivandet som en naturlig del av livet, såsom man borstar tänderna, sköter hushållssysslor eller tittar på nyheterna.

Skriv omedvetet

Jag skriver alltid en stund i sängen på morgonen, precis när jag vaknat. När jag sedan går tillbaka och läser på kvällen, slås jag ofta av att: dels så minns jag inte vad jag skrivit, dels är det ofta väldigt bra och insiktsfullt.

För precis när hjärnan vaknat, innan egot riktigt fattat att det är dag – är kontakten med självet djupare och texterna och tankarna är närmar livets kärna. Egot hinner liksom inte med att styra eller döma.

På samma sätt har författare genom tiderna använt alkoholen för att trubba av den där inre kritikern eller det där tjattret som vill ställa värdsligt förnumstiga åsikter i vägen för djupare insikter som riskerar att ta personen långt bortom konventioner och normer. Något som egot som alltid vill göra rätt och vara som andra (men lite bättre) tycker är oerhört läskigt. Men den intressanta läsningen och det givande skrivandet uppstår bara bortom fasadputseriet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *