Psykologi: ”Vetenskaplig disciplin som söker på ett systematiskt sätt beskriva och förklara hur och varför människor känner, tänker och handlar.” (ne.se)

Det är faktiskt både svårt och ganska lätt att leva. Ungefär 98 miljarder har vandrat på planeten innan oss.  Genom att ta reda på de mest basala behoven och tillfredsställa dem på ett hållbart sätt, går det faktiskt att hitta en livsbalans som funkar.

För att kunna gå den där mest snåriga, smala stigen är det bra att känna till hur motorvägen funkar först. Allt måste inte uppfinnas på nytt utan börja med att först det mest grundläggande, därefter gör du din egen twist på det hela 🙂

Fyra livsområden att ha koll på

Hälsa – vi är kroppsliga. Bryter du benen går det inte att jaga mat. Får du cancer ligger fokus på att döda galna tumörer. Vad gör att människor mår bra och lever länge? Ha koll på grundläggande näringslära, bygg in en motionsrutin (det innebär INTE att man måste hänga på ångestframkallande gym. Tre galna danser till Avicii innan läggdags är tio minuters riktigt bra cardioträning). Djupandas några minuter varje morgon och kväll.

Relationer – ta reda på din livshistoria: det material andra lagt i din mentala ryggsäck. Lär känna och gilla dig själv. Förstå grundläggande sociala skills för att kunna funka så pass bra med andra människor så att du lyckas få ett par kompisar och någon som vill ligga med dig.

Karriär. Lär dig någott hyfsat enkelt för att börja tjäna en okej lön. Samtidigt känner du efter vart du skulle funka på sikt. Är du social och utåtriktad- sök dig då till yrken som ger dig energi: sälj, hotell&restaurang, vård. Trivs du bättre i små grupper eller att jobba själv: bli då något som kräver färre interaktioner med människor kanske forskare, analytiker etc.

Passion. Många har drömmen att tjäna pengar på det de älskar att göra, men det är inte nödvändigtvis alltid lyckat. Om du älskar att fota finns en risk att om du gjorde det till en professionell karriär så måste du göra som kunderna vill men inte det du själv vill. Du utsätts för konkurrens från andra fotografer som kan upplevas som pressande. Det som en gång var din retreat finns inte kvar. Vad för tiden att försvinna, och hjärtat bulta? Det är din passion!