Select Page

Jag står på din och din boks sida!

Av egen erfarenhet vet jag hur tufft det kan vara att skriva sin första bok. Även om förlagen inte alls hinner med att stötta sina författare lika mycket som förr, så har man ju med ett förlagsavtal i fickan, i alla fall någon som väntar på en, som förväntar sig resultat.

Men som debutant, när man sitter hemma i joggingbyxorna och inte vågar berätta för omgivningen om sina ambitioner, då behöver man allt stöd man kan få.

Risken är då att man går till en bokcirkel eller ber sin partner om hjälp. Problemet är bara att ditt material är så sårbart, så i början av sin levnad att minsta kritik dödar det, som inte ens kommit till liv än. Texten är egentligen bara ett utkast till det som komma växa sig starkt men varken du eller dina första läsare ser ännu helheten.

Som bok coach fungerar jag som en doula, du vet en sån där person som hjälper en gravid kvinna att föda. Hon har inte gjort barnet, och hon föder inte fram det åt den blivande mamman, men hon finns på sidan om hela vägen och stöttar, peppar och värnar om både modern och bebisen.

Vad vill du ha hjälp med?

  • Göra synopsis alt. läsa färdigt synopsis och ge feedback
  • Story-struktur
  • Karaktärsutveckling
  • Genomläsning och feedback (lektörstjänst)
  • Marknadsplanering

Vad du får hjälp med

  • Coachande samtal för att ta dig förbi sviktande självkänsla
  • Utforskande av blinda fläckar som står i vägen för ditt kreativa flöde
  • Någon att hålla i handen när du tycker att du misslyckas (nix, det gör du inte!)

Processen

Exempel på hur vi jobbar tillsammans med ditt manus.

Jag läser igenom ditt manus och ger dig feedback på vart storyn kanske tappar fart, vart en karaktär skulle behöva fördjupas eller hur du kan utveckla miljöbeskrivningen.

Vi har samtal om vad som eventuellt står i vägen för ditt kreativa flöde. Eller hur du kan fördjupa kontakten med dig själv för att kunna skriva berättelser som känns i läsaren.

Vi sätter ett nytt datum för att gå igenom det du jobbat med. Deadlines är nyckeln till att lyckas med något här i livet 🙂

Livsberätta så det hörs

Life writing eller “livsberättelse” som det är översatt till på svenska,  är ett samlingsbegrepp för underkategorier som självbiografier, biografier, vittneslitteratur, dagböcker, performance, bloggar, reseberättelser, autofiktion  med mera.

Det kan handla om berättandet om hela livet, eller dagliga reflektioner. Påhittat (autofiktion) eller helt faktabaserat för både enskilda individer eller grupper som exempelvis familjer.

Genom livsberättandet får författaren syn på sig själv och har möjlighet att skriva om sitt narrativ – berättelsen om oss själva, inte sällan skapad i symbios med vårt familjesystem och kultur. Helt friställd från yttre påverkan kan man aldrig bli, men genom texten går det att finna acceptans och tolkningar som ger livet en ny mening.

Kontakta mig för hjälp med dina memoarer som du skriver själv eller som jag spökskriver åt dig.

Keep it short sweetie

Många har drömmen om Romanen med stort R, men få orkar ta sig igenom ett sådant stort projekt, än mindre efterbearbeta och marknadsföra. Förlagsbranschen befinner sig i en omställningens tid och även etablerade författare behöver sälja sin bok betydligt mer aktivt än författare förr.

När man är en skrivande människa begränsar man sig inte till en genre, eller stil. Genom att lära sig skrivhantverket blir man bättre både på livsberättandet men också att kunna dela med sig till andra. Med grundläggande kunskap om storytelling, olika genrer (vi begränsar oss till korta format för att få material klart snabbt) och hur man lätt publicerar sig via sociala medier eller egenutgivning, blir det individuella universellt.

Redigera

Stavningskontrollen är en självklarhet men har du koll på grammatik och skrivregler? Jag är långt ifrån en språkpolis, utan är en stark förespråkare för förenkling och förnyelse av språket med varje ny generation.

Men vissa, grundläggande saker bör man ha koll på för att bli tagen seriöst. Svenska skrivregler är den lilla röda varje glad skribent bör ha liggande på skrivbordet!

Formatera

Att läsa är en sinnlig upplevelse och kräver luft och fägring stor. Texten behöver en vacker inramning för att lysa. Tättskriven text, för smala marginaler och oläsvänligt typsnitt, kan göra att läsaren lägger ifrån sig boken eller mobilen. Det vore väl synd när du jobbat så hårt med innehållet!

Vi tittar även på hur en bild kan samspela och förhöja budskapet.

Publicera

Hitta din publik på oanade ställen men kanske räcker det med den närmaste familjen? Släktkrönikan kan älskas i generationer – din gåva till din familj!

Idag finns så många fler vägar än förlagens nålsögon! Du får tips på att publicera i sociala medier och självutgivning.