Detta med livsberättelse kan ju låta avskräckande högtravande.

En bok om mitt liv som inte ens bara är vardagligt utan innehåller stora portioner av skam och skuld? Udda beteenden långt ifrån lyckliga leenden och lattevitt i salongen. Ohälsa, sorg, oro.

Men det är ju det som är livet! Det som händer oss mellan strimmorna av frid.

Bildresultat för storm i den pelare som bärAndreas Lundberg skrev i mobiltelefonen under sin svåra depression, inlåst på den slutna psykiatriska kliniken. Det blev romanen ”Storm i den pelare som bär”. Hans berättelse lär oss vad det kan innebära att vara människa. Den blir en frälsarkrans för andra i havsdjupet, och en viktig kunskap för oss alla, särskilt nu i valtider.

För skönlitteraturen är den stora möjligheten att leva en stund i en annan människas verklighet. Med den kunskapen kan vi göra mer kvalificerade val kring hur gemensamma resurser ska fördelas. För att det är behjärtansvärt? För att vi själva eller våra nära med stor sannolikhet kommer att behöva hjälp vid något tillfälle under livet. Det är alltså behjärnansvärt…

 

Se 5-minuters-intervjun med författaren Kristian Lundberg på SVT och Babel om boken och självbiografins kraft för läsaren och samhällsutvecklingen.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *