Den 27 augusti blir jag 45 och har därmed 20 år till pension. Men troligen får jag vänta 5 år längre eftersom staten inte har råd med så unga, pigga pensionärer  samtidigt som det föds för få barn och flyttar in för få nya skatteinbetalare. När Reinfeldt pratade om öppna hjärtan var det hjärnan som talade. Han var mycket medveten om de utmaningar vår välfärd har framför sig. Alldeles för få måste bära alldeles för många, väldigt länge. Varannan som föds idag kommer leva till 100, och många kommer vara multisjuka och kräva mycket omsorg.

Med en mormor som var pigg och rask nästan ända till sin död vid 90 och med en farmor jag aldrig mött,  men som enligt birthday.se bor kvar hemma och just fyllt 90 – är de genetiska oddsen goda att jag kommer ha en lång  (och faktiskt frisk!)  ålderdom. Därför gäller det att skrapa ihop tillräckligt med kapital för att vara beredd på att pensionssystemet inte bara bromsat in utan helt breakat.

När vi går i pension beräknas den månatliga pensionen utifrån hur mycket pension vi har tjänat ihop samt hur många år vi väntas leva.

När den förväntade medelåldern stiger, vilket den gjort kraftigt i Sverige de senaste decennierna, slås kapitalet ut på fler år och samma kapital ger då lägre pension. Eftersom det är bestämt att svenska löntagare inte ska betala mer än 18,5 procent i pensionsavgift, kommer hela effekten av stigande medellivslängd betalas av pensionären.
– Pensionerna blir vad de blir och det är ett tufft generationskontrakt, säger West Pedersen.
 ”Pensionssystemet i Sverige är brutalt” – SvD 2015

Många andra har säkert sedan länge sett om sitt hus, men sent ska syndaren vakna. Jag som började jobba 16 år gammal, har haft alla möjliga inkomstvarianter – heltidsjobb, studier, utlandsjobb, deltidsjobb, svartjobb, småföretagande , arbetslöshet och föräldraledighet. Idag har jag en låg allmän pension, liten tjänstepension och ett fjuttigt privat penssionspar. Det är helt enkelt hög tid att börja tänka strategiskt kring ekonomin!

Så sedan några veckor tillbaka handlar primärlitterturen på nattduksbordet och pod-radion i öronen om fondspar, aktiemarknad, ISK och annat smått och gott som får dopaminerna att flöda (lärande ger lustkänslor). I några blogginlägg tänkte jag dela med mig vad jag är mig – för detta är superkul och – enkelt att komma igång!

Med bank-Id är det lätt att planera för sin framtida ekonomi. I några knapptryck tar man sig in på sina PPM-fonder eller öppnar aktiedepå och pensionsspar utanför gammelbanken för att få maximal tillgång till marknaden.

Källa: https://rikatillsammans.se/

Huvudregelen är:  Tänk långsiktigt och snålt! Det vill säga, dina pengar ska inte ätas upp av en massa förvaltningsavgifter som tas ut av börsnissar som inte ens lyckas investera så du får den avkastning börsen automatiskt generar. 

Börsen går upp och ner,  men statistiskt över tid, så avkastar börsen 7-8% – det är det som blir skillnaden mellan skorpor eller skaldjursbuffet på 90-årsdagen, när sparräntan på banken är typ 0.8% om du har tur.

Här finns en räknesnurra där du kan se vad ett månatligt sparande blir på x antal år >>

Läs/hör/ Se mer

Feminvest – ett investerarnätverk för kvinnor.
Anders Haskel – Blir grymt rik på aktier
Jan  Bolmesson – Rika Tillsammans
Tobias Schildfat –  Vägen till din första miljon: Alla kan bygga en egen pengamaskin.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *