Kanske får rubriken dig att studsa, men för att kunna bakåtplanera sin livsplan är det bra att fundera över vilket eftermäle man önskar. Ska de säga: ”Hen var den allra bästa administratören på vår avdelning” eller ”Hen var en äventyrare med stort hjärta som lämnar ett stort tomrum efter sig i Rios förorter”.

Gör en livsplan (plan de vida)

När man gör en livsplan (alltid med papper och penna) börjar man med att titta på den livssituation man idag har och viktar den mot sina inre värderingar. Är du och hjärtat på hyfsat rätt plats i livet, eller är det dags att ta ut en ny färdriktning?

Ett sätt är att lista de roller du har för tillfället, exempelvis: förälder, make, kontorist, orienterare, ordförande i bostadsrättsföreningen. Vill du byta ut någon av rollerna? Kanske det ska stå författare någonstans istället? Hur når du dit?

Viktigast är att klarna tanken, känna in och acceptera vad som behöver revideras. Det kan ta tid att våga erkänna ens för sig själv att det är dags att byta bana. Men börja leka med tanken, sök på nätet eller fråga runt om att exempelvis gå kortare delta i en skrivarverkstad och vara med i novelltävlingar.

Mål bör vara smarta

Man behöver inte kasta om rodret totalt (om man inte vill) utan kan med ”babysteps” byta riktning, men vill du verkligen få en förändring inom rimlig tid, så är det nödvändigt att sätta upp det som kallas ett SMART mål:

S=Specifikt
M= Mätbart
A= Attraktivt
R= Realistiskt
T= Tidsatt

Skriv i presens och jag-form

För att lägga extra kraft bakom sin manifestation av ett mål, bör man skriva som om det redan är nått.

Exempel: Jag är barnboksförfattare eftersom jag älskar att skriva, rita och berätta för barn. Jag släpper min bilderbok för barn i åldrarna 4-9 år, om ett år eftersom jag behöver försörja mig genom det vanliga jobbet till en början. Varje morgon går jag upp en timme tidigare för att skriva text och göra bilder. Augusti 2019 skickar jag in manus till Rabén&Sjögren förlag.

Om något sker på vägen som kräver en justering, så gör man det förstås – men man har alltid målområdet i fokus.

Var noga med vilka mål du sätter upp -det är en otroligt kraftfull process där du får det du önskar – önska rätt! Inte vad andra vill, utan det som är djupt förankrat i dig själv <3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *