Stockholms Erotiska Själ

Från hemlighetsmakeri till Pride och polyamori.

I en sömnig Stockholms-förort gömmer sig ett kittlande kulturarv. Jorma Toivonen har i många år samlat på erotiska föremål – tidningar, filmer, böcker, prydnadsföremål, underkläder, smiskverktyg. Hela garaget är fullt liksom friggeboden. Om sommaren bjuder han på öppet hus under namnet “Erotik i trädgården” – då fylls också växthuset och äppelträden av museiföremålen.

Boken “Stockholms Erotiska Själ” fiskar djupt i den digra och unika samlingen, för att åskådliggöra några av föremålen men framförallt låta dem vara avstampet ner i olika berättelser om stadens dolda liv mellan c:a 1950-2000. Från hemlighetsmakeri till Pride och polyamori. För att kärleksfullt och informativt glänta lite på dörren till vad Stockholmare också gör….och varför.

För som beteendevetare kan jag inte låta bli att gå till botten med vad det är som gör att smisk är så härligt, varför maktförskjutning är så välbehövligt och hur nära band skapas när vi delar det mest förbjudna.

Erotiskt ABC

Aga, Bondage, Cybersex, Edgeplay, Figging, Gloryhole…

Varför är det så hett med analsex eller att få leka liten fast man är stor? Hur tillverkar man det bästa smiskverktyget av björkris?

Allt du behöver veta om din och andras kroppar och njutning!

Människorna i staden

Madame Kerstin, Hans Scheike, Curt Hson… vilka var de som satte prägel på dåtiden?

 

Politiken som ramar in

Vi är alla infösta i samtidens form. Vad är lagligt och inte? 1971 släpptes porren fri i Sverige. Sexköpslagen som kom 1999 är unik. Tidens strömningar och ideal styr hur och var vi ligger med varandra. 

Sex i kulturen

Filmhistoria – från mormor Schollin till kända biografer och affischernas grafiska utforming. 
Böcker, fotografier och konst.

Reklamens uttryck icke att förglömma. Förr såldes kastspön med djupa urringningar. 

 

Vill du bidra?

Vill du dela dina minnen från det erotiska Stockholm? Vilka klubbar var du på, vilka människor var it-girls/boys,
vilka hemliga platser besökte du, vilken musik dansade alla till?

mejla hej@sjohaxan.se eller ring Jannike direkt 070-7878838

Nothing’s like a good spankin’

Smisk, aga, fostran… Idag förutsätter vi att det sker mellan två vuxna människor som båda vill och tycker det är härligt. Men det är inte många generationer sedan aga var en uttalad del av att vara förälder. 

Det gäller att hålla isär begreppen här och det är Jorma noga med. Smisk kan ha allt med sexualitet att göra – eller inte! Njutningen kring att ge och få, kan ligga på helt olika plan – fysiologiskt likväl som psykologiskt och emotionellt. 

Att ge sig hän och släppa kontrollen. En klassisk scen är den allra första i “Billions” där den hårdförde Chuck Rhoades ligger i Dominans grepp. Höga chefer i sexskandaler är väldigt smaskigt. Men för att orka leda och vara stark söker psyket ibland kompensera genom att få vara liten och kontrollerad. Vila tryggt i en stygg hand.  

 

Jorma Toivonen

Ägare av Sexmuseet i Stockholm. En samlare av rang!

Det började med ett intresse för erotisk litteratur men när han kom i kontakt med dödsbon eller säljare från då Gula Tidningen – idag online, fick han ofta med annat på köpet. Det har nu blivit en av världens största (offentliga) samlingar av erotik.

Madame Kerstin

En legendar i Stockholms klubbliv. Hennes Hjärter Dam var en spännande kombination av gemenskap bland de som kände sig tvungna att smyga med sitt intresse för smisk, och helt vanliga svensexor.

Hon är omtalad för sin öppenhet och inkludering. Trots att hon var hård i nyporna, så var hon en varm själ.

Bilden från hennes blogg.

 

Erotisk litteratur

På Sexmuseet finns 70 hyllmeter erotisk litteratur. Vissa utgåvor är unika och finns troligen bara bevarade här.

I en tid när porren verkar ha övermättat hjärnan och många framförallt män väljer avhållsamhet, så märks en renässans för läsandet. Andra delar av hjärnan stimuleras och upplevelsen blir en helt annat än att titta på filmer.

Läs om erotisk 1700-1800-tals litteratur här >>