Visättra

Min hembygd

Min mamma Kerstin och jag flyttade till Visättra 1975, när jag var 4 år gammal, och här bodde vi i tio år.

 Visättra är ett typiskt miljonprogramsområde och hon anammade ABC-tanken som rådde. Arbetade som vårdbiträde på ett boende för utvecklingsstörda någon kilometer bort. Vi handlade i det lilla centrumet med en Konsum-butik, frisör och godiskiosk. Med tiden öppnade en pizzeria. Så exotiskt.

Nästan 40 år senare bor jag på samma gård igen, är lika mycket ABC som hon. Jobbar på sjukhuset på andra sidan bron, handlar vid bussen. När jag går i skogen där jag hade gympa i mellanstadiet, glömmer jag livet jag haft där emellan. Barn, man, jobb, utlandsboende. Så mycket vatten under broarna, men jag är kvar igen.

Fast min barndoms habitat är också förändrat – förra sommaren sköt man barn här. Visättra är utsett till ”särskilt utsatt område”. Andra natten jag sov i min lägenhet väcktes jag av att de sprängde bensinmacken. Min bror vägrar att hälsa på mig för han tycker att  det är för farligt.

Har han rätt? Är jag för nostalgisk, blind för det som sker. Eller finns det fler fasetter av ett land i förändring. Kan det nya och det gamla existera parallellt och hur ser det då ut i så fall? Under mars-april 2023 kommer jag att utforska allt det där med kamera och ord.