Visst är det som allra roligast att läsa böcker som lär ut sånt man inte visste något om? Det kan vara allt från historiska fakta eller spejsig teknik till avancerade relationssituationer som man kan applicera på sitt eget liv. På fackspråk kallas detta infotainment.

Hur blir man då själv en sån där folkbildande författare? Många skriver ju böcker utifrån sånt de redan kan -gräver där de står liksom. Det är ju enklast och ger läsaren en gedigen inblick i livet som sotare/ präst / amiral, eller vad man nu sommarjobbade med 1994.

Men när man sedan tömt det minnet kan det vara spännande att utmana sig själv genom att vidga sitt kunskapsfält en aning. Ibland kan det ju vara direkt tvunget, om man skaffat sig en karaktär som råkar vara sotare/ präst / amiral och man istället låg på stranden hela sommaren 1994.

Klart man kan googla men vill man göra en riktig djupdykning i ett ämne, vill jag nu tipsa om forskningsrapporter. I dem kan kan hitta många spännande uppslag och fördjupningsmaterial och de är faktiskt inte så svåra att läsa som man först kan tro.

http://www.diva-portal.org är en lättillgänglig portal att börja i. Sök på ett ord som verkar intressant – varför inte sotare, präst eller amiral? Eller kanske beteenden (psykopati?) eller fenomen (skilsmässa?). Är du hygglig på engelska ökar träffarna rejält och du får ännu mer att undersöka.

Man behöver inte läsa hela rapporten (alla finns inte heller tillgängliga här, så vill du se dem så klickar du i ”Endast dokument med fulltext” på första sidan)

Men de allra flesta har publicerat sina sk. abstract direkt på diva-portalen. Abstract är en kort, koncis sammanfattning av hela uppsatsen/rapporten/artikeln. Genom den blir du snabbt lärd genom pålitliga, vetenskapliga källor och din text får det där extra lyftet.

Pax Vobiscum!