I kursen Kreativt Skrivande B som jag går på Södertörn har vi just avslutat en kurs som heter “Digital Kreativitet”. Den har handlat en hel del om AI. Vi har pratat om att den kan skriva böcker – behövs författaren då? Att Stefan Sauk sålt sin röst till AI så nu behöver han inte läsa in själv. Vad kommer det innebära för läsupplevelsen och branschen?

AI kan inte skapa något själv utan har lärt sig av allt som redan finns och det har då uppkommit en diskussion om upphovsrätten. Miljoner människors kreativa arbete norpas och kokas ihop av AI.
Det finns så många moraliska och rättsliga frågor att ställa sig med denna revolution. Jag själv gillar att utforska det outforskade och tycker hittills att AI är för generaliserande och feg. Det är globala techbolag som är ägare och de vill hålla allt glatt och puritanskt.
Den här videon är min slutuppgift: “Ditt Videoverk”
Jag frågade ChatGPT: “Är du en bättre författare än jag” och den rapade upp ett långt svar om sina och mina fördelar. Av orden gjorde jag själv ett spoken word som jag läste in.
Bilderna är också AI-genererade och allt blev denna lilla snutt.
AI är här för att stanna – i alla fall så länge vi har elektricitet. Det är bara att som vanligt lära sig att förhålla sig till nya landskap. :))