Även om forskningen visar att ett positivt förhållningssätt är bra för hälsan och för att känna livstillfredsställelse, så får man inte undertrycka känslor som ilska, sorg eller nedstämdhet. Vi har våra känslor för att kunna utvärdera erfarenheter och upplevelser. Om vi utesluter aspeketer som anses vara negativa, skapas en skev bild av livet. Balansen mellan att acceptera att man har bra och dåliga dagar, skapar en gyllene medelväg som är mer psykologsiskt fördelaktigt än att sträva efter att vara glad och lycklig hela tiden.

När negativa tankar och känslor kommer över en är det allra bästa att inta en mindful hållning till dem – acceptera att det alltid kommer att flyta förbi moln som stör på den inre himmeln. Blir det riktigt jobbigt, skriver man ner molnen och ”ser” dem på pappret. Man kan leka med dem via The Work om man vill.  En god vän att hålla i när det är alltför molningt hjälper också.

Och andas…syreökningen och stimulansen av vagusnerven som uppstår av muskelrörelsen frigör lugn-och-ro-hormonet oxytocin.

Ta det lugnt. Life’s a bitch and than you die. Det är bara att göra det bästa av det faktumet 🙂

Baserad på artikeln: Negative emotions are key to well-being, Tori Rodriguez, 2013