Under ett par veckor har jag haft  låg feber och värk i kroppen. Slutligen svullnade händer och fötter. Inflammation i kroppen, var läkarens dom och antiinflamatorisk medicin skrevs ut. Jag är ingen pillertrillare men för att i alla fall kunna fungera bestämde jag mig för att knapra upp dosen – och efter detta, på allvar börja äta antiinflammatorisk kost för att stödja immunförsvaret.

Redan för 15 år sedan skrev immunologen Sanna Ehdin i ”Den självläkande människan” om hur maten vi äter kan vara både hjälpande och stjälpande. Hennes korståg mot socker hånades då av både forskare och matindustri. Idag talar man i Sverige på allvar om sockerskatt, något som England, efter en aktiv kampanj av nationalkocken Jamie Oliver, snart införs (Sugar tax- How will it work).

Gomorron Sverige (160713 Tid: 07:51) berättar Bertil Marklund om sin nya bok ”10 tips: må bättre och lev 10 år längre”. Kroppens immunförsvar kämpar ständigt mot låg eller hög inflammation. Inflammation är ett kroniskt tillstånd beroende på fria radikaler som frigörs när cellerna tar upp energi. Denna naturliga process kan man bland annat motbalansera genom att tillföra vitaminer. Frukt, bär och sol är melodin. Resultatet är ett friskare och längre liv.

Att ta ansvar för sin egen hälsa är redan nu högsta prioritet. Sverige kommer varken att ha råd eller tillräckligt med personal för att hantera den kommande åldringsexplosionen. Var och en måste därför ta eget ansvar. Och det är dessutom helt möjligt att styra sitt livsöde på egen hand. Den senaste forskningen visar att enbart 10% av vår hälsa styrs av arvsanlaget – 90% kan vi påverka själva genom livsstilsval. Det finns liksom inga ursäkter längre.

Marklunds lista:

  1. Vardagsmotion. 30 minuters rask promenad. Stillasittande är lika farligt som rökning – lämna datorn med jämna mellanrum.
  2. Återhämtning. Ta time out, vila. Stress och bitterhet ökar inflammationen dramatiskt. Ett toppenbra sätt att återhämta sig är vid vatten. Forskningen visar att ljudet av och att titta på vatten lugnar hjärnprocesserna. 
  3. Sova. Alltifrån psykisk ohälsa till fetma hänger samman med sömnkvaliteten.
  4. Sola lagom. D-vitaminerna från 15-20 minuters solande motsvarar 50 glas mjölk.
  5. Ät dig frisk. Antioxidanterna i frukt och bär dödar de fria radikalerna.
  6. Välj rätt dryck. Vatten och små mängder alkohol.
  7. Ha koll på vikten. Den sk. äppelmagen skapar inflammation och drar av livsår.
  8. God tandhygien. Både för att kunna fördela maten på ett bra sätt, och att inte bakterier påfrestar immunförsvaret.
  9. Optimism. Att betrakta glaset om halvfullt adderar 7 år till livet. Det handlar om mental träning att börja söka det goda istället för det negativa i tillvaron.
  10. Gemenskap. Vi är sociala flockdjur och behöver varandra. Isolering och ensamhet gör oss sjuka. Gemenskap och delaktighet håller oss friska.

Tonårsdottern och jag hade redan börjat förbereda oss för ett grönare liv men min sjukperiod har gjort att vi lagt på ett extra kol…eller kål 😉  Skafferi och kylskåp är nu tömda på socker- och mjölprodukter. Det dags att på allvar äta  god och stödjande mat!