Det finns många ledarskaps- och framgångsgurus men en av mina favoriter för att nå framgång yrkesmässigt och personligt är Brian Tracy scom  är en institution i sammahanget. Trots att han är närmare 75 år idag fortsätter han oförtrutet att lära och inspirera. Tracy har en ganska amerikansk framtoning men om man bortser från ytan, finns mycket essentiell visdom i hans föreläsningar och böcker. Han är alltid väldigt tydlig.  Inget flum utan konkreta handlingsförslag.

I boken 21 success secrets of self-made millionaires listar Tracy 21 tips kloka tips som man kan använda inte bara för att bli ekonomiskt oberoende, utan för att i allmänhet leda sig själv. Utgångspunkten är den neutrala naturlagen orsak-och-verkan. Varje handling skapar en reaktion. Svårare är det inte. Gör man själv det framgångsrika människor gjort för att nå toppen, kommer man till slut att få samma resultat. Ingen är bättre eller smartare än dig, de allra flesta miljonärer är medelmåttor men de har förstått framgångsreceptet  – att härma andra som lyckats, om och om igen.

Jag vill tillägga att forskning visar att tävling mot toppen kan vara destruktivt när vi jämför oss med andra. I självmedkänslans namn använder jag den här typen av kunskap för att förbättra mig själv. Självmedkänsla är inget tillstånd av minsta-motståndets-lag. Tvärtom. Man kan behöva genomgå stora, smärtsamma förändringar för att vara snäll med sig själv. Så när du läser nedan, gör det med tanke på din egen inre mätsticka – hur du vill utmana dig själv, inte i förhållande till andra.

Alla 21 faktorer behöver uppfyllas med för att man ska lyckas. Det är bara att träna på 🙂

 1. Dröm stora drömmar. Har man ingen dröm finns inget som kan slå in. Att drömma stort ökar självförtroendet och stimulerar lyckokänslor. Dröm om allt du skulle kunna ha om 5 år – vilka relationer har du, vart bor du, vad gör du, hur mycket pengar tjänar du? Skapa en detaljerad, positiv  framtidsvision som nästan går att ta på. Din naturliga kreativitet kommer att sätta igång för att uppnå målet.
  Dröm det största du kan, skriv ner och tänk att du redan uppnått ditt mål. Om du då skulle titta tillbaka till idag, hur såg vägen ut för att nå dit? Vad hade du ändrat? Vad hade du lagt till eller tagit bort? Genom att börja drömma blir sådant som man inte trodde kunde gälla en själv möjligt. Det handlar i grunden om att börja se möjligheter bortom  det egna begränsade tänkandet.
 2. Tydliggör vägen. För att nå framgång på vilket område som helst, behöver man ha en tydlig målbild och arbeta med den hela tiden, som en del av sitt liv. På detta sätt jobbar exempelvis toppidrottsmän. Det är hela tiden målet som är intressant, inte att klaga över sina problem eller vad som inte fungerar.Övning: Ta ett papper och skriv Mål och dagens datum överst. Lista sedan 10 mål du vill uppnå inom ett år, skrivna i presens och börja med ”jag”.Exempelvis ”Jag väger 70 kg. Jag tjänar 500 000. Jag bor i en villa vid havet. Jag har tagit en examen”. Titta nu på listan och avgör vilket av de 10 målen som är viktigast att uppnå för att få det liv du önskar. Ringa in det målet – gör en handlingsplan för att uppnå det målet – gör sedan något för att uppnå det varje dag. Prata om det, fundera över hur du kan förbättra, lägg energi varje dag på att nå målet.  Endast 3% av den vuxna befolkningen tydliggör sina mål på det här sättet, och det är ett viktigt steg mot att alls uppnå något.
 3. Se dig själv som egenföretagare. Du har fullt ansvar för det som sker och vad du blir. Sluta skylla på eller klaga på andra. Finns något du inte trivs med i livet, agera för att förändra det. Ingen annan styr ditt liv mer än du. Du är alltid anställd hos dig själv även om du får lön från någon annan.  Genom att tänka på det här sättet får du ett entreprenörstänkande. Istället för att vänta på att något ska hända så ser du till att få det att hända. Det gäller din hälsa, relationer, karriär – allt i livet. Du är resultatinriktad, ser målet tydligt och gör allt för att ta dig dit.
 4. Gör det du älskar. Hitta vad du älskar att göra och gå helhjärtat in för det. Där din talang och lust finns kommer energin till att driva framåt. När du hittat vad du älskar, jobbar du aldrig mer i livet. Hitta ett område där du blir helt absorberad och där dina naturliga talanger får blomma. Då hamnar du i flow och får en uppåtgående spiral.Övning: Två frågor. 1) Om du vann 10 miljoner kronor, skulle du få fortsätta med det du gör idag? 2) Skulle du stanna på ditt nuvarande jobb? Är du på rätt plats svarar du ja – om inte behöver du fundera på vad ditt hjärta önskar.
 5. Bli bäst. Bestäm dig för att vara bland de 10% bästa i din bransch. Genom att bestämma sig för att nå toppen får du ett helt annat driv och självkänsla när du blir bättre och bättre. Du kan inte bli bäst på allt, men vilken förmåga har du som kan utvecklas så pass mycket att den blir ditt vassaste vapen? Hitta din bästa färdighet och sätt den som ett mål att uppnå – bestäm en deadline för att uppnå målet – planera – och agera för att bli lite bättre varje dag.
 6. Bli arbetsnarkoman. Denna punkt handlar om att jobba hårt, hårt, hårt för att uppnå resultat. Om man jobbar 40 timmar per vecka så kommer man bara att gå runt. Alla timmar över 40 ger extra utdelning. Men det handlar inte bara om att vara på jobbet (som anställd eller i ditt egna projekt att bli självständig) utan om att arbeta effektivt. Inte prata bort tiden, göra privata ärenden eller luncha länge. Jobba när du jobbar. Vila när du vilar.
 7. Livslångt lärande. Den mänskliga hjärnans potential är enorm men den behöver tränas liksom en muskel. Ju mer man lär sig, desto lättare blir det att lära sig mer. Framgångsrika ledare är i ständigt lärande och det är 2000-talets viktigaste framgångsfaktor. Läs 30-60 minuter varje morgon, de blir en bok i veckan och 50 böcker per året. Om du läser varje dag kommer du att bli en auktoritet i din bransch på sju år. Lyssna på en ljudbok i bilen så får du som ett rullande klassrum som motsvarar ett år på universitetet medan du kör till jobbet. Se till att ta alla kurser och seminarier inom din bransch för att hela tiden utvecklas.
 8. Betala dig själv först.  Investera 10% av din inkomst i framtiden. Ett litet sparande i stabila fonder ackumuleras på lång sikt till mycket pengar. Man behöver inte alls tjäna mycket från början. Det kräver viljekraft att låta pengar växa sakta men har man tålamodet och det långsiktiga tänkandet är man garanterad god avkastning på livets höst. Läs mer i Anders Haskels bok ”Bli grymt rik på aktier”.
  Öva sparsamhet i allt du gör. Gör inga impulsköp. Enligt Parkinsons lag så ökar utgifterna med ökade inkomster. Det gäller att gå emot den lagen genom medvetna inköp så att du inte gör av med alla pengar du tjänar (och lite till), oavsett hur mycket det är. Lär dig att börja med att spara 1% av inkomsten och att leva på de återstående 99%. Höj sedan ribban tills du efter ett år kanske sparar 10-15% av din inkomst. Betala av lån för att slutligen vara ekonomiskt oberoende.
 9. Lär dig allt om din bransch. Läs alla tidningar, böcker och delta i branschseminarium. Lär av topaktörerna. Den som kan lära in och integrera kunskap på ett visst områrde, blir snabbt en auktoritet på området.
 10. Tjäna andra. Den belöning du får i livet kommer alltid att stå i direkt proportion till hur du tjänar andra, kunder eller i nära relationer. Vilket värde kan jag bidra med, vad behöver kunden som bara jag kan ge så hen anlitar mig? Ge alltid det lilla extra varje dag.
 11. Var ärlig mot dig själv och andra. Kompromissa aldrig med din integritet. Stå för ditt ord. Tillit är grunden för alla goda affärer. För att bygga karaktär och integritet behöver man se på sig själv och vara  sann mot sig själv och det man gör, för att sedan vända det ut mot omvärlden.Övning: Om hela världen var som jag själv, hur skulle den då ser ut? Höj ribban för din egen moral.
 12. Prioritera dina aktiviteter och jobba med bara en sak i taget. Att sätta ett tydligt mål och fokusera på enbart det är nyckeln till framgång.
  Gör en lista över allt du behöver göra och fråga sedan 4 frågor:
  1) Vilken aktivitet ger mest värde när den är klar?
  2) Vad är min uppgift ? Varför är jag här och vilka resultat krävs?
  3) Vad är det som bara jag kan göra för att göra  mitt unika bidrag till världen,
  4) Vad är det bästa sättet att använda tiden till just nu?Jobba bara med den viktigaste saken tills den är klar. Att prioritera och fokusera på det här sättet kommer att skapa en vana att arbeta på det här sättet, och det blir lättare för varje gång.
 13. Skaffa ett rykte om att vara snabb och pålitlig. Svara snabbt på efterfrågan. Folk och företag som agerar snabbt blir anlitade oftare.
 14. Var beredd på att klättra under hela livet. Precis som en bergsklättrare klättrar man upp och ner från toppen, så förändras livet. Anta därför ett långsiktigt tänkande på 3-5 år för att undvika att hamna i känslan av att vara i en berg-och-dalbana. Allt går i cykler men med ett tydligt förankrat mål i fjärran, parerar man dessa fluktuationer med lugn och tålamod.
 15. Utöva alltid självdisciplin. Gör du det du ska när du ska göra det, oavsett om du känner för det eller inte, så är framgång i praktiken garanterad. Tänk långsiktigt och avstå från omedelbar behovstillfredsställelse. Självdisciplin innebär att bemästra och kontrollera sig själv för att nå högre mål. Framgångsrika personer är mer intresserad av resultat än metoderna på vägen dit och även om det är svårt och tungt ibland, fortsätter man ändå eftersom målbilden är tydlig. Varje gång man lyckas med att nå ett mål växer självkänslan och man blir bättre tills nästa gång. Tricket är att ha i hvudet vart man vill nå och inte tänka på allt man inte vill och vad som hänt förut.
 16. Släpp loss den inre kreativiteten. Hjärnan har en enorm potential. Tre saker stimulerar kreativitet:
  1) Högt satta och efterlängtade mål,
  2) Problemlösning
  3) Fokusfrågor.
  Ju mer du jobbar med mål, löser problem och fokuserar på en fråga i taget, desto mer arbetar du i linje med hjärnan. Kreativitet är egentligen bara ett annat ord för förbättring. Ju mer man tränar sin kreativitet, desto bättre resultat får man.
 17. Häng med rätt människor. Hur framgångsrik du blir beror till 85% på kvaliteten i dina relationer. Nästan alla problem i livet kommer bero på att du går in i fel relationer. Är du i goda relationer och positiva nätverk associeras du med dem och får därmed ett eget, gott rykte. Umgås med människor som är optimistiska, som har framtidstro och mål och undvik negativa klagare. När du träffa nya kontakter se till att alltid stötta – var en go-giver i stället för en go-getter. Ge alltid utan baktanke så kommer du att få tillbaka mångfalt från de mest oväntade håll.
 18. Ta hand om din hälsa. Idag lever vi lägnre än någonsin. Tre viktiga hälsomål för att må bra upp i 80-årsåldern:
  1) Var normalviktig (ät mindre,  motionera mer)
  2) Ät en bra, balanserad diet,
  3) Motion. 200 minuter i veckan räcker Hitta det du gillar att göra. Sätt mål även för din hälsa – att leva länge och friskt!
 19. Var bestämd och handlingsinriktad. Tänk noggrant och agera snabbt. Om det blir fel, försök igen och igen. Till slut har man hittat rätt. Men om man aldrig gör, driver man bara planlöst genom livet.
  Men när man bestämt sig och sedan handlar, är det som att lägga i en högre växel och man hamnar i en uppågående spriral av motivation och inspiration som för en snabbt mot målet.Vad kan du göra just för att ta ett steg i rätt riktning? När du kommit på det – göret!
 20. Anta aldrig att du kan misslyckas. Att vara rädd för att misslyckas är den största orsaken till att inte lyckas. Rädslan för alltså. Misslyckanden i sig är bra – de gör oss starkare. Rädslan är däremot parlyserande och håller oss tillbaka från att ens prova. Vill man bli framgångsrik snabbt ska man fördubbla sina misslyckanden. Var inte dumdristig men ta kalkylerade risker för att nå mål. Fråga dig: Vad är det värsta som kan hända om jag kör igång? Sen gör du som JP Getty sa: undvik det så händer det inte. Alla är rädda för att förlora, bli fattiga, göra misstag men de som når framgång är de som accepterar rädslan och gör i alla fall – bara så dör rädslan.
 21. Beslutsamhet och uthållighet. Programmera det undermedvetna med hur du ska agera vid motgångar redan från början så du kan hålla ut när de kommer. Du är då psykologiskt stark att stå emot och kämpa vidare. Hela livet består av prövningar och du kan inte styra det, du kan bara styra hur du hanterar dem.