https://tobydixon.com/

Författaren Jan Arnald  skriver sina deckare under alter egot Arne Dahl. Det var i en period av stagnation han började skriva under annat namn – och fick tillbaka skrivflödet. I intervjuer beskriver Arnald något som skulle kunna betecknas konstnärlig frihet i dess rätta bemärkelse. Genom att medvetet skifta sin egen persona släpps erfarenheter fram som ger helt andra berättelser.

Att leka med olika karaktärer, inte bara genom romanfigurerna, utan även inom sig själv är effektivt grepp att komma runt hinder som ens vanliga personlighet kanske bär på.

Det finns exempelvis en del etablerade författare som skriver erotisk litteratur men under annat namn. Det kan förstås vara ett sätt att slippa bli ifrågasatt av moraltanter, men det är också så att man vågar ta ut svängarna på ett helt annat sätt om man liksom inte är sig själv. Lite som Alfons Åberg – man kan skylla sina snuskiga fantasier på Mållgan.

Genom att klä upp sig eller om sig, når man snabbt en förändrad energi. Musik hjälper också att skicka oss direkt in i en annan sinnesstämning. Det passar liksom inte att lyssna på Rammstein när man skriver romantik, men desto bättre när du filar på en actionfylld biljakt.
Dofter går direkt in i nervsystemet utan att passera de högre hjärnfunktionerna. Betinga dig själv till skrivandet genom att tända ett doftljus under arbetet. Det omedvetna kommer att koppla samman doften av syrén eller sandelträ eller vad du nu väljer, till att skriva. Effektivt och enkelt!